Suitsune Krimchi lillkapsaga / Fermency

Suitsune Krimchi lillkapsaga on põnev edasiarendus tavapärasest kimtšist ja ka kõige uuem liige Krimchi kimtšide perekonnas. Purgike  krõmpsu aitab alati välja, kui on himu roale lisada midagi kreftist.

Lillkapsaga Krimchi aluseks on traditsioonilise hiinakapsa-kimtši retsept, milles pool hiinakapsast on asendatud lillkapsaga ning osa Himaalaja soolast pöögi-suitsusoolaga. Tulemuseks on mõnusalt krõmpsuv ja õrnalt suitsuse-umamise mekiga kimtši, millega oma maitsemeeli mõnusalt üllatada.

Hapukas-vürtsikas kimtši on täiuslik lisand mis tahes roale või siis hoopis toidu koostisosa – Krimchi abil valmivad kooresed Krimchi-kookose-nuudlid, grillitud juustuvõikud Krimchi ja avokaadoga, Krimchi-hummus jne – särtsakaid ideid leiad tootja kodulehelt. Tervislik on kimtši niikuinii, sisaldades rohkelt A-, B-, C- ja K-vitamiini ning kiudaineid. Piimhappebakterid rikastavad soolestiku mikrofloorat ja hoiavad sedasi meie tervist.

Fermenteerimise fänn Fermency

Kes veel ei tea, siis kimtši on Korea traditsiooniline hapendatud köögivilja toode, kuhu lisaks muudele koostisosadele on maitseks lisatud gochugaru-tšillihelbeid, küüslauku ja ingverit.

2019. aastal oma firma Fermency asutanud Mirjamist ja Mariast said kimtšifännid üle öö. Katsetustega saadi retsept paika ja pool aastat hiljem loodi juba äri.

Fermency loominguks on südame ja hoolega fermenteeritud tooted. Valikus leidub praegu kaks tootesarja: Krimchi kimtšid ja Krefti tšillikastmed. Kõik Fermency tooted on täistaimsed ning sobivad veganitele. Kimtšid valmivad käsitööna, need ei sisalda suhkrut ega äädikat ning on pungil täis kasulikke piimhappebaktereid.

Mirjami ja Maria meelest on fermenteerimise maailm ääretult põnev ja peale piimhappebakterite tahavad nad tundma õppida ka teisi toidus sisalduvaid häid baktereid, et siis oma teadmisi maailmaga jagada. Ootame uusi ideid õhinal!

Toidudisainer Maru Metspalu: “Grilliks siia kõrvale lavaši ja keerutaks sojakastmega tofukuubikuid.”

“Mulle meeldib teravus – keeleliselt, natuke ka meeleliselt ja kõige enam maitses. Mulle meeldivad kimchid, sest teravuse all on porgandi magusus, kapsaste vesine krõmps ning lillkapsa tekstuur. Oma kodus tehtavatesse lisan tihtipeale magususeks veel pirni, sest ma olen salaja maiasmokk.

Fermency suitsune kimchi lillkapsaga maitseb nagu sügislehtede riisumine tärkava muru pealt, märja mulla ning jope külge jääva lõkke lõhn. Ja suvel grilliks siia kõrvale lavaši ja keerutaks sojakastmega tofukuubikuid ning puistaks üle angervaksa õitega ning sügisel praeks kõrvale seeni ning kui uuesti talv tuleb, siis paneksin supi sisse ning keerutaksin nuudlitega pannil segamini. Ma olen 100% kimchi-usku, mistahes võrrandid seal sees on!”

Osta siit:
Tutvu lähemalt: