Tuut-tuut! Siit tuleb kevadisest värskusest pakatav sushi lihtsustatud variant tuutu kujul, kuhu sisse saab iga väike köögimeister kokku rullida oma lemmikmaitsed, et seda kas kohe pintslisse pista, pidulauale lennutada või kevadisele piknikule kaasa pakkida.
Tekst ja retsept: Gea Melin
Fotod: Martin Kosseson
Toidumeistrid: Mari ja Ekke
KÜMNELE
VALMISTUSAEG: 1 tund
RIIS:
500 g sushiriisi
650 ml vett
4 sl riisiäädikat
0,5 tl soola
2 tl pruuni suhkrut
ÜMBRIS JA TÄIDIS:
10 norilehte
300 g toorjuustu (meile meeldivad ürtidega maitsestatud variandid)
3 keskmist paprikat
3 porgandit
1 suur kurk
4 küpset avokaadot
250 g värsket õrnsoolatud lõhet või forelli
suts hakitud lehtpeterselli või -koriandrit
peotäis mungoaidusid
suts röstitud seesamiseemneid
soovi korral sojakastet, marineeritud ingverit, wasabit
1. Loputa riis ning pane veega keema, keeda tasasel tulel kaane all 10 minutit, eemalda seejärel pliidilt ning lase veel 10 minutit kaane all haududa. Vala ümber kaussi, jahuta veidi ning sega hoolikalt hulka riisiäädikas, sool ja suhkur.
2. Pese, vajadusel koori ja seejärel viiluta kõik köögiviljad ja kala piklikeks peenikesteks sektoriteks.
3. Võta ette norileht, läikiv pool suunaga allapoole ning määri peale toorjuust.
4. Kanna märgade kätega (ehk mätserda!) üle norilehe õhuke riisikiht. Nipp: hoia kõrval veekaussi, et vahepeal käsi märjaks teha! See on riisi laotamise lihtsustamiseks ning liigse mätserdamise vältimiseks abinõu number üks!
5. Laota norilehele diagonaalis köögiviljasektorid, kala, idud, seemned ja maitsetaimed. Hea teada, et ka ilma kalata tuleb tuutu hea!
6. Keera norilehe alumine nurk üles, seejärel lehe mõlemad küljed üle köögiviljade nii, et tuutu kenasti kinni jääks. Vajadusel tee natuke norilehe ääri märjaks, et see paremini kinni kleepuks. Sushitraditsiooni kohaselt võid tuutut maitsestada mõne tilga sojakastmega, riskialtimad võivad ka suts wasabit sojakastmesse pigistada. Kõigele lisaks võid tuutule marineeritud ingverit peale haugata.